Çocuklarda Zeka Gelişimi İçin 5 Faydalı Yiyecek
Bir çocuğun hayatının ilk birkaç yılında o kadar çok şey olur ki! Dolayısıyla, çocuğunuzun yediklerinin beyindeki önemli yapı ve bağlantıların gelişimini etkilemesi de şaşırtıcı değil. Protein, çinko, demir, folat, sağlıklı yağlar ve belirli vitaminler gibi belirli besin maddeleri, çocuklarda sağlıklı beyin gelişimi için kritik bir öneme sahiptir.
Uzmanlar, bu besinlerden yoksun bir beslenme programının, beyin fonksiyonlarında ömür boyu sürecek sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Emzirme döneminden sonra, çocuklar için en iyi beslenme programı; protein değeri yüksek etler, farklı vitamin- mineral içeren sebze ve meyveler de dahil olmak üzere farklı besinleri içeren bir diyettir.
Çocukların beyinleri, yaşamlarının ilk 1-2 yılında hızlı bir şekilde gelişir. Bu nedenle, sağlıklı yiyecek yelpazesini korumak önemlidir. Yağsız etler, meyve ve sebzeler ve sağlıklı yağlar sağlama konusunda dikkat etmek gerekir. Peki, çocuklarda zeka gelişimi için faydalı besinler hangileridir? İşte, o 7 besin!
1.Omega-3 Zengini Besinler
DHA ve EPA gibi omega-3 yağ asidi değeri yüksek besinler; sağlıklı beyin gelişimi ve işlevi için hayati bir öneme sahiptir.
Beynin yaklaşık %60’ı yağdan oluşur. Bu nedenle, vücudun nörolojik gelişimine yardımcı olması için omega-3 yağ asitlerini kullanır. Omega-3; beyni hafıza kaybı ve hafıza işlevinin azalmasına karşı korur. Araştırmalar, bu yağ asidinden zengin bir beslenmenin, çocuklarda daha keskin bir hafızaya yardımcı olduğunu ve zihinsel beceri testlerinde daha başarılı olduklarını göstermektedir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ve Maraş cevizigibi kaliteli cevizler omega-3 yağ asidinin iyi bir kaynağıdır.
2. Yumurta
Protein değerinin dışında, yumurta; beyin sağlığı için önemli vitamin ve mineraller ile doludur. Yumurta sarısının içerdiği kolin, sinirlerden mesajlar taşımak için önemli nörotransmiterler oluşturmak için kullandığı hücre zarlarının önemli bir bileşenidir.
Bir çocuğun beyin gelişiminde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar; kolinin hafıza gelişimi ve çocuklarda zeka gelişimini iyileştirdiği gösterilmiştir. Yumurta, aynı zamanda harika bir protein kaynağıdır ve çocuğunuzun daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olur.
3. Kuruyemiş ve Tohumlar
Ceviz, badem, fındıklı gibi kabuklu yemişler ve tohumlar, çocukların öğünlerine kolay bir katkı sağlar. Ayrıca, beyin ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ceviz; protein, sağlıklı yağ asitleri, çinko ve demir yönünden zengindir.
Ayrıca; bilişsel işlevi iyileştirebilen ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen E vitamini içerir. Özellikle ceviz, beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir.
4. Meyveler
Portakal gibi C vitamini değeri yüksek meyveler, çocuklarda beyin sağlığı için harika bir seçim olabilir. Yapılan araştırmalar; C vitamininin zihinsel gerilemeye karşı koruma ve beyin sağlığını destekleme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, hücre hasarına neden olan serbest radikallerle savaşır ve beyin hücrelerini güçlü tutan bir antioksidandır.
5. Sebzeler
Balkabağı, havuç, tatlı patates ve domates gibi parlak renkli sebzeler, harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve lahana, brokoli gibi turpgiller de vücudu ve beyni serbest radikal hasarına karşı korur. Ayrıca, hücre onarımı için gerekli olan folatın da iyi bir kaynağıdır.
Sebzeler ayrıca genel dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır, bu nedenle çocuklarınızın her gün yeterli miktarda sebze aldığından emin olun.
Yağsız Et
Demir, beyne oksijen sağlar. Demir eksikliğinde, bilişsel işlev kaybı ve dikkat eksikliği görülebilir. Yağsız etler, çocuklar için en iyi demir kaynaklarından biridir.
Ayrıca, sinirler arasındaki iletişimi düzenlemeye yardımcı olan çinko da içerir. C vitamini ile birlikte demir tüketmek, demirin daha verimli bir şekilde emilmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, çocuklarda zeka gelişimi ve genel vücut sağlığı için, çocuğunuza her gün proteinler ve vitamin, mineraller yönünden zengin öğünler hazırladığınızdan emin olur.